Posts

Es werden Posts vom August, 2019 angezeigt.

People with PLIS (Albanian cap) Images from:Tissot, James (French 1836-1902) Victorian, Also known as: James Jacques Joseph Tissot, Jean-Jacques Tissot.

Bild
Tissot, James (French 1836-1902) Victorian, Also known as: James Jacques Joseph Tissot, Jean-Jacques Tissot.

Tissot, James (French 1836-1902) Victorian, Also known as: James Jacques Joseph Tissot, Jean-Jacques Tissot.1889/GAZETAT GREKE SHKRUANIN SHQIP – Kënga e arvanitasit princeshës

Bild
Poema e vjetër është shkruar në Pire, më 26 mars të vitit 1889 nga një arvanitas, i mbetur ende i panjohur.
Ai që quhet krijimi i madh vjershëtor, gjendet i botuar për herë të parë në numrin e muajit maj të vitit 1889, në revistën “ΑΠΟΛΛΩΝ”, që në shqip do të thotë “APOLLON”, që e botonte Sakelaropulos në Pire të Athinës.
Për së dyti poema është ribotuar në gjuhën greke, me komente nga studiuesi arvanitas Jani Gjika, në vitin 1995, në revistën “ΜΠΕΣΑ” që përkthehet “BESA”, revistë e “Lidhjs së Arvanitasve të Greqisë”.
Pavlo Aleksandroviç, i biri i perandorit të Rusisë, Aleksandrit II dhe vëlla i perandorit Aleksandër III, këtë poemë ia kushtonte fejesës së princeshës Aleksandra të Greqisë, me dukën e madh të Rusisë.
Në original poema titullohet “NTE E PARA VASILOPOVA GIONE LEKSANDRA” – Për të parën princeshën tonë Leksandra.
Ishte viti 1889, kur Pavlo Aleksandroviç erdhi në Greqi për të marrë nusen, princeshën Aleksandra dhe për të organizuar dasmën në Rusi. Kjo ngjarje u bë…

Plisi (Albanian cap) (in Albanian)

Bild
Shkruan: Prof. Fatbardha DEMI
Dhjetë urdhëresat e marra nga “ goja”e Zotit, Mojsiu i ka shkruar në gjuhën pellazgo-shqipe.
Në ditën e parë të muajit të tretë që nga largimi nga Egjypti, izraelitët e lodhur dhe plot dyshime për fjalët e Moisut dhe fatin e tyre, mbritën në këmbë të malit Sinai. Sipas urdhërit të Zotit, mbas tre ditë “pastrimi”, Moisiu i vetëm, ju ngjit malit Sinai ku qëndroi dyzet ditë dhe netë, për të marrë nga goja e të Plotfuqishmi dhjetë Urdhëresat ( Es17,8-13) , dy prej të cilave të shkruara “me gishtin e tij” mbi dy rasa guri që njihen me emrin TORAH. (11) Vendosja jo e rastësishme e ngjarjes, mbi një mal me emrin e Perëndisë hënore Sin të panteonit sumer, babilonez dhe të asirëve,( 12) dëshmon jo vetëm besimin hënor të pellazgëve në këto vënde, por dhe origjinën pellazgë, të mitit kristian.
Torah (në hebraisht תורה) personifikon vetë figurën e Zotit dhe përmban 613 urdhëresa. Sipas studiuesve është një fjalë e vjetër hebraike që tregon “mësimin” dhe sh…

100 vjet Flamur / Flamun / Bajrak – Barak – Parak – Fillak – Flag i Shqipes ( in Albanian and in English)

Bild
100 vjet Flamur / Flamun / Bajrak – Barak – Parak – Fillak – Flag  i Shqipes
Shkruan: Anastas SHUKE
Në përpjekjen për ndriçimin e identitetit shqiptar, siç dihet, elementi thelbësor është përparimi në zbulimin e zanafillës së gjuhës shqipe. Zanafilla e shqipes do përbënte “shtyllën” rreth të cilës të mund të mblidhej çdo element i identitetit, tërë kultura materiale dhe shpirtërore e kombit. Aq më mirë sikur të ndodhte që ta zbulonim lashtësinë apo zanafillën e gjuhës sonë si të lidhur me ndonjë kulturë a qytetërim të lartë e tepër të lashtë. Do ndjeheshim të uruar, do kishim një bazë për krijimin apo forcimin e personalitetit të fëmijëve tanë, dhe tonit, i kuptuar ky si besim në vetvete, si vetëdije mjaftueshëm e lartë, e cila rrit kohezionin, bashkimin dhe vetëdijen kombëtare. E pra, duhet ta përcaktojmë këtë Shtyllë të Identitetit, pa humbur kohë!
Si mbështetje për tezën e vijimësisë së identitetit tonë nga qytetërimi i lartë i Dheut të Lashtë, që të besojmë se vërtet “ia …

serbian barbarians ( in Albanian and English)

Bild
SHKUP, 1913: Ushtarët serbë duke rrahur në publik shqiptarët këto skena ishin metoda që i zbatonin serbët çdo ditë nëpër Kosovë.
Kjo dhunë kishte dhënë rezultate psikologjike të popullsia, që duke rrahur dhe poshtëruar në publik shqiptarët ku për pjesën tjetër ishte një shembull që të mos kundërshtonin pushtimin e Kosovës nga Serbia në vitin 1912.
SHKUP, 1913: Serbian soldiers publicly beating Albanians these scenes were methods practiced by serbs throughout Kosovo daily.

This violence had produced psychological effects on the population, beating and humiliating Albanians in public, and for the rest was an example not to oppose the occupation of Kosovo by Serbia in 1912.


THE OLD AND PRIMARY sERBIA STRATEGY (1844-1900) - THE PHYSICAL VIOLENCE OF THE ALBANIAN NATION (1844-1900) STRATEGJI E VJETËR DHE PRIMITIVE SERBE(1844-1900)-ZHDUKJA FIZIKE E KOMBIT TONË (1844-1900) (in Albanian)

Bild
Hegjemonizmi serbomadh apo ndjenja dhe psikologjia e epërsisë serbe mbi popujt fqinjë e mbarëballkanikë përbën tiparin tjetër të qeverisjes serbe.Ai, i ushqyer me qëllime antishqiptare, i verbuar nga mitet sllavomëdha e serbomëdha të ngjyrave më dehëse mesjetare, u kthye në devizë edhe të vetë shkencës të shkenctarëve serbë, në synim për të mohuar dhe për të shfarosur kombin shqiptar.Mania shtetomadhe serbe përbën tiparin tjetër të përhershëm të politikës së Beogradit, kristalizues në mbretërinë jetëshkurtër por mjaft të shtrirë të car Stefan Dushanit.
Shaban Brahaj
PAS LETARGJISË SËRISH ZGJOHET FANTAZMA
(1844-1875)
1.PËRBALLË PANSERBIZMIT
Shovenizmi serbomadh është një nga ato tipare me bazë racore dhe klasore që fatkeqësisht, nga koha në kohë, është shfaqur në trupin dhe në trurin e kombit serb. Ai, i ushqyer me qëllime antishqiptare, i verbuar nga mitet sllavomëdha e serbomëdha të ngjyrave më dehëse mesjetare, u kthye në devizë edhe të vetë shkencës të shkenctarëve se…

Some Roman Emperors (in Albanian)

Bild
Për rreth 3 shekuj (251–565), Roma u mbizotërua nga perandorë ilirë; ishte pikërisht kjo periudhë kur fiset vandale e sllave u mbajtën larg kufijve të rajonit, i cili më pas do të quhej Ballkan.
Shumica e tyre kanë ardhur nga rajoni i Sirmium (pranë Mitrovicës së sotme) në Iliri. Pas shekullit VI, në listën e perandorëve romake rrallë gjendet ndonjë ilir; me sa duket ilirët, nuk ishin më të favorizuarit e Romës ose e humbën fuqinë a ndikimin e tyre; kjo gjendje e krijuar përkon me vërshimin e sllavëve në trojet ilire.
A ishte ky mënjanim i ilirëve nga pushteti rastësi a konspiracion, këtë vetëm studimet mund ta tregojnë.
Trajan Decius
Në bazë të të dhënave historike, perandori i parë ilir ishte Trajan Decius. Decius (Gaius Messius Quintus Decius Augustus) ishte Perandor nga 249–251. Në vitin e fundit të mbretërimit, ai bashkëqeverisi me djalin e tij, Herenius Etruskus; të dy u vranë në betejën e Abritus (sot Razgrad, Bullgari) kundër gotëve.
Decius, lindi në vitin 201 në Buda…

The Scanderbeg statue in Rome ( in Albanian, English and Italian)

Bild
Nën statujën e heroit tonë kombëtar, Gjergj Kastriot Skenderbeut në Romë shkruhet:
“Roma përkujton 500 vjetorin e vdekjes së Gjergj Kastrioti Skënderbeut, mbrojtësit të Qytetërimit Perëndimor.” /fmimages

Under the statue of our national hero, George Castriot Skanderbeg in Rome it is written:

"Rome commemorates the 500th anniversary of the death of George Kastriot Skanderbeg, defender of Western Civilization." / Fmimages

Monedhë e kohës së mbretit ilir Genti,e zbuluar në fshatin Çinamakë, treva e Kukësit!

Bild
Në foton e mësipërme është një monedhe e kohës së mbretit ilir Genti i cili mbretëroi nga viti 181 deri në 168 p.e.s!
Monedha është zbuluar në fshatin Çinamakë dhe dëshmon se treva e Kukësit ka qenë një vendbanim i rëndësishëm ilir! Tashmë kjo zonë ku janë gjetur rrënoja dhe varre ilire për fat të zi është e përmbytur nga “Liqeni i Fierzës” dhe përbën një ndër masakrat më të mëdha që i është bërë historio-grafisë së vendit tonë.
Ndërtimi i hidrocentralit të Fierzës nxori vendin nga terri, por zhyti përfundimisht në terr një pjesë të rëndësishme të historisë së kësaj treve dhe të gjithë Shqipërisë!

The Albanian kings with the blood of the Dardan, who founded and ruled Rome ( in Albanian and English)

Bild
REX DARDANI – REX ALBANORUM – ILIA REGNIUM
Mbretërit Albanë me gjak Dardan, që themeluan e sunduan Romën
Roma para se të ishte Perandoria që njohu historia, ishte dinastia e mbretërve Albanë ose Dardanë, me gjenezën nga Troja. Pasardhës të Dardanit hyjnor nga linja e Atlantit ose Zeusit, ata e ndjekin trashëgiminë mbretërore në dy linja gjaku trojan: Dera e Priam Dardanit dhe Dera e Enea Dardanit. Të dyja si dyer, me linjë nga Tros, i biri i mbretit dardan Erikton ( Erichtonii Rex Dardani ). Martesa e Kreuzës, prej Derës së Priamit dhe e Eneas prej Derës së Asarkut, i dha jetë Dinastisë së Asganit apo Dinastisë Iulius nga ku vjen edhe Gens Iulius… Më pas ata u bënë perandoria më e fuqishme në historinë e njerëzimit…
(Thënie për shqiptarët)
—————————-
Faqja e këtushme e librit në latinisht që tregon gjenealogjinë mbretërve Albanë, i përket këtij botimi:
Autori: Johann Ludwig SCHÖNLEBEN
Titulli: DISSERTATIO POLEMICA DE PRIMA ORIGINE AUGUSTISSIMAE DOMUS HABSPURGO-AUSTRIACAE. IN…

Alexander the Great was Greek, Macedonian or Illyrian?

Një figurë e kompletuar në gjithë tërësinë e tij, e mbi të gjitha një nga njërëzit më lëgjendar që njerëzimi ka njohur është Aleksandri i Madh.
Është e tepërt ta themi,që Aleksandri i madh i Maqedonisë,është një nga figurat më të shquara të lashtësisë, i cili me bëmat dhe  veprimtarinë e tij gjeniale, solli ndryshime epokale.
Lavdinë dhe bëmat e tij i lakmonin Jul Çezari, Pirrua i Epirit, Hanibali i Kartagjenës  dhe më Pas Napoleon Bonaparti. Një figurë e të tilla përmasave, është e përligjur që të jetë pjesë e krenarisë kombëtare e vendit dhe popullit të cilit i përket.
Në ditët tona, Në Shkup të Maqedonisë, po ngrihet një shtatore madhështore e Aleksandërit me vlerë disa milion euro.
Si të mos mjaftonte sherrnaja e pazgjidhur greko-maqedonase për emrin e Maqedonisë, ky veprim nga Greqia konsiderohet si sfidë e hapur dhe nuk vonuan të bëhen protesta zyrtare.Një grindje për një problem që në aspektin kohor u takon njëzet e tre shekujve të shkuar! Me këtë rast, është me …