Posts

Es werden Posts vom Oktober, 2019 angezeigt.

Pelasgian history in Switzerland ( in Albanian and in English)

Bild
Vetëm një shikim i thjesht në atë se çka shkruan në librat e Institutit kanadez të historisë do të fillojmë të mendojmë ndryshe për lashtësinë tonë të harruar së pari nga vet ne e pastaj nga të tjerët:
“ Qendra , që nga kohët primitive të Arijanëve para shpërndarjes së tyre në Europë ishte: Banorët e Liqejve të Zvicres dhe Pellazgët e vjetër, që mbijetuan vetëm me shqiptarët e sotëm. ishin pasuesit e atyre arianëve të lashtë” ( credit Besir Bajrami )
Kush ishin banorët e liqeneve jo vetëm të Zvicres por të mbarë Europës : “ Që nga viti 4000 BC- 500 BC, banorët e quajtur të liqeneve në Zvicër i ndërtuan shtët e tyre prej druri në brigjet e liqenjve. Dyshemetë dhe muret bëheshin nga degët dhe degëzat e pemëve dhe mbusheshin me argjilë ( llaq ). Shumica e këtyre shtëpive ndertohej aty niveli i ujit rritej ose zvogëlohej sipas sezones. ( “Prehistoric Swiss Lake dwellers” Hansjürgen Müller-Beck ; UNESCO World Heritage Site – Prehistoric Pile dwelling…

STELA SKOPJE, WHERE ALBANAPOLIS CITY OF PTOLEM READ EASY (in Albanian and in English)

Bild
STELA E SHKUPIT, KU QYTETI ALBANAPOLIS I PTOLEMIT LEXOHET LEHT.
A ju duket ndoj qka shqip, a po tërsisht gjuhë tjetër?
PO SISME TY I VF’LAU FIS DELMUS MUCATI DOM (F-FAMILJA) (DOMICILE LAT-SHTEPI) NGA ALBANOPOLIS IP SA DELUS.
Kjo stele është gjetur afër një KRONI a po një Çeshme të vjetër uji, si duket stela ju dedikohet personit i cili e ndërtojë atë që ishte me prejardhje nga ALBANOPOLISI, qytet i cili përmendet nga PTOLEMI i vjetër.
Në shikimin e parë stela duket që nuk kuptohet po duhet kuptuar se në atë kohë janë perdorur shkurtesa si psh; ALBANOP¤ ku shkronja e fundit ka domethanjen Polis.
Po në të vertet çfar kuptojmë në të gjithë stelen, PO ka dmth POSHT, Sismes mund të jetë Shishme a po Çeshme, TY I VLLAU FISIT TË DELMUS MUCATIT¤ F ka dmth Familja NGA DOM a po DHOM, latinisht domicile, ALBANOPOLIS JEP SA DELUS DIELLË.
POSHT Ç’SESHMES a po PO SHISHME
TI I VLLAUT FISIT TË DELMUS MUCATIT (F- FAMILJES) NGA DHOMA E ALBANOPOLISVE JEP SA DIELLË.
Sinonimi i asaj kohe është s…

Albanians and their assimilation in Sandzak (in Albanian and in English)

Bild
Historia e shqiptarëve është një histori e ndarë mes visesh të ndryshme të Ballkanit. Herë e njohur, por edhe e panjohur, e dukshme, por edhe e padukshme.
Shqiptaret i gjen sot kudo në të gjithë rajonin. Siç janë edhe shqiptarët që jetojnë në zonën e Sanxhakut në Serbi. Për ta, është folur pak ose aspak. Dikur Sanxhaku ka qenë pjesë e vilajetit te Kosovës, që së bashku me vilajetin e Janinës, Manastirit dhe Shkodrës përbënin Shqipërinë e viteve të Lidhjes së Prizrenit në 1878-n. Në 1912, kjo zonë u pushtua përfundimisht nga Serbia dhe Mali i Zi.
Shqiptarët nën dhunën dhe masakrat e vazhdueshme u detyruan të shpërngulën në masë, duke u vendosur në Turqi, por edhe Siri e Jordani. Të tjerët të mbetur tashmë nga shumicë e pakicë, iu nënshtruan një procesi përzierje asimiluese me boshnjaket, me të cilët i bashkonte në këtë zone feja, por jo gjuha sllave që megjithatë mbeti alternativa e vetme në kushtet e presionit dhe mungesës së shkollave shqipe.
E megjithatë, në zonën e nda…

Document: Turkey copies the Albanian alphabet ( Source: T U R K E Y: A PAST AND A FUTURE BY A. J. TOYNBEE)

Bild
Shqiptarët kanë civilizuar kombin turk, shumë  dijetar shqiptarë duke filluar që nga Sami Frashëri e deri të Mehmet Akif, i kanë gdhëndur popullin turk duke i civilizuar.
Shembulli konkret ështe alfabeti turk i cili është themeluar nga dijetari më i madh shqiptar Sami Frashëri.
“Duke zëvendësuar alfabetin arab, turqit kopjojnë alfabetin shqip. Ku vetë turqit e kishin kundërshtua alfabetin e Gjuhës Shqipe, në mënyrën me të ashpër para Luftës Ballkanike”.#

Albanians have civilized the Turkish nation, many Albanian scholars ranging from Sami Frashëri to Mehmet Akif have carved the Turkish people into civilization.

The concrete example is the Turkish alphabet which was founded by the greatest Albanian scholar Sami Frashëri.

“By replacing the Arabic alphabet, the Turks copy the Albanian alphabet.Where the Turks themselves had opposed the Albanian language alphabet in the most severe way before the Balkan War. ”
Document:  T U R K E Y: A PAST AND A FUTURE BY A. J. TOYNBEE

Lahuta

Bild
Shkruan: Aleksander HASANAS
Lahuta përbëhet nga një kasë druri në trajtë vezake, të zgavruar përbrenda. Kjo zgavër e ‘hutit – si kuti’ mbulohet me lëkurë të regjur ose çapër, siç e quajnë në Malësinë e Madhe.
E gjithë lahuta përbëhet nga një dru njëcopësh, prej panje, gështenje, krekëza, lisi ose arra, e të tjerë lloje drurësh që zgavrohen lehtë, në formën e gjysëm hënës të lakuar në trajtë hënëze e cila quhet agrec (Krujë), budat (Tropojë), ras (malësi e Madhe), drocak (Dukagjin).
Çapra e suprinës përbëhet nga lëkura e regjur e dhisë ose nga plëndësi i bagëtive i vendosur nga ana e lëmuar e sipërme. Çelësi punohet nga dru i fortë. Harku (argeci) përbëhet zakonisht nga thupra e thanës, arrës, etj. Fijet e tij përbëhen nga bishti i kalit të zi, 30 fijet përdridhen dhe vendosen nga njëra anë e harkut në anën tjetër duke krijuar tension dhe duke e harkuar thuprën e harkut. Qimet e harkut lyhen me rrëshirë pishe të egër.
Cilësia e tingullit dhe kumbimit të këtij instrumenti nuk…

Hunza

Dove arrivano l'Afghanistan, il Pakistan, il Tagikistan e la Cina, c'è il Naso.Si trova a 2500 m sul livello del mare ed è circondato da montagne alte 7mila metri.I residenti sono agricoltori di campo, sono popolosi, con la pelle bianca e le mele rosse, la maggior parte con gli occhi azzurri, il verde e la cenere, i capelli gialli fino ai capelli castani, distinti dagli afghani, i tagicko persone pakistane.Molti di loro anche uva spina.Si chiamano pozzanghere, perché la valle tra le montagne dove vivono ha la forma di un naso.La lingua parlata da loro è BURRUSHASKI (burre, albanese), una lingua che non è scritta.
Ma chi è davvero sparring, questa gente rara e unica?

La parola parla di una schiera di Illiri (circa 50.000 oggi) che ci sono stati dai tempi del Grande Lek, dal momento dell'invasione del Regno di Persia di Dario, fatti che sono poco discussi, per non dire affatto .

Così, per un dibattito intelligente ha mostrato l'importanza di 'hundëzakëve', …