Posts

The Albanian kings with the blood of the Dardan, who founded and ruled Rome ( in Albanian and English)

Bild
REX DARDANI – REX ALBANORUM – ILIA REGNIUM
Mbretërit Albanë me gjak Dardan, që themeluan e sunduan Romën
Roma para se të ishte Perandoria që njohu historia, ishte dinastia e mbretërve Albanë ose Dardanë, me gjenezën nga Troja. Pasardhës të Dardanit hyjnor nga linja e Atlantit ose Zeusit, ata e ndjekin trashëgiminë mbretërore në dy linja gjaku trojan: Dera e Priam Dardanit dhe Dera e Enea Dardanit. Të dyja si dyer, me linjë nga Tros, i biri i mbretit dardan Erikton ( Erichtonii Rex Dardani ). Martesa e Kreuzës, prej Derës së Priamit dhe e Eneas prej Derës së Asarkut, i dha jetë Dinastisë së Asganit apo Dinastisë Iulius nga ku vjen edhe Gens Iulius… Më pas ata u bënë perandoria më e fuqishme në historinë e njerëzimit…
(Thënie për shqiptarët)
—————————-
Faqja e këtushme e librit në latinisht që tregon gjenealogjinë mbretërve Albanë, i përket këtij botimi:
Autori: Johann Ludwig SCHÖNLEBEN
Titulli: DISSERTATIO POLEMICA DE PRIMA ORIGINE AUGUSTISSIMAE DOMUS HABSPURGO-AUSTRIACAE. IN…

Alexander the Great was Greek, Macedonian or Illyrian?

Një figurë e kompletuar në gjithë tërësinë e tij, e mbi të gjitha një nga njërëzit më lëgjendar që njerëzimi ka njohur është Aleksandri i Madh.
Është e tepërt ta themi,që Aleksandri i madh i Maqedonisë,është një nga figurat më të shquara të lashtësisë, i cili me bëmat dhe  veprimtarinë e tij gjeniale, solli ndryshime epokale.
Lavdinë dhe bëmat e tij i lakmonin Jul Çezari, Pirrua i Epirit, Hanibali i Kartagjenës  dhe më Pas Napoleon Bonaparti. Një figurë e të tilla përmasave, është e përligjur që të jetë pjesë e krenarisë kombëtare e vendit dhe popullit të cilit i përket.
Në ditët tona, Në Shkup të Maqedonisë, po ngrihet një shtatore madhështore e Aleksandërit me vlerë disa milion euro.
Si të mos mjaftonte sherrnaja e pazgjidhur greko-maqedonase për emrin e Maqedonisë, ky veprim nga Greqia konsiderohet si sfidë e hapur dhe nuk vonuan të bëhen protesta zyrtare.Një grindje për një problem që në aspektin kohor u takon njëzet e tre shekujve të shkuar! Me këtë rast, është me …

Ne/sa/zi/o Nesactium/ Nezakcij, fortified city of the Illyrian tribe ( in Albanian)

Bild
Vendbanimi i fortifikuar, i banorëve para-romake te Istrias.
Nesactium dialekti Istrias: Vizače, kroate, Nezakcij, italishte: Nesazio ishte një qytet i fortifikuar i fisi ilir Histri. Rrënojat e saj janë të vendosura në Istria, Kroaci jugore, në mes të fshatrave Muntić dhe Valtura.
Në kohët para-romake, Nesactium, ishte sunduar nga mbreti i saj legjendar Epulon, ishte kryeqyteti i popullsisë fisnore të gadishullit të quajtur Histri, të cilët ishin të lidhur edhe me kulturën parahistorike Castellieri.
Disa teori deklarojëne një ndikim më vonë keltik, por kjo asnjehere nuk u vertetua. Besohet se aktivitetet e tyre kryesore ekonomike ishin tregtia dhe pirateria në të gjithë Detin e lashtë të Mesdheut.
Në 177 pes, qyteti u pushtua nga romakët dhe u shkatërrua.U rindërtua mbi modelin origjinal Histrian, dhe ishte një qytet romak deri në 46-45 para Kr. Qyteti ishte vendosur në rrugën e lashtë Via Flavia, e cila ka lidhur Trieste në Dalmaci. Zona u braktis nga romakët në shekullin…

SARDA, the legendary woman born in Sardinia, the capital of the ancient Kingdom, of Lydia Pelasgian! (in Albanian, English and Italian)

Bild
Emri Sardenia është emër para-romake më vonë të romanizuar si SARDUS (Sarda femërore). Kjo e bën pamjen e saj të parë, te Gurit Nora, kjo dëshmon për ekzistencën e emrit, kurre tregtarët fenikas arriten te paret.
La stele di Nora contiene la lingua sarda delle origini, Salvatore Dedola
Sipas Timoteut, një nga dialogët e Platonit, Sardenja dhe populli i saj, mund të ketë qenë emëruar pas Sarda një grua legjendare e lindur në Sardë, kryeqyteti i Mbretërisë së lashtë e Lidias.
Le Origini Albanesi della Civiltà in Sardegna
Origjina e shqiptare dhe e qytetërimit në Sardenia.
 Studiusi Alberto Areddu

The name Sardenia is a pre-Roman name later romanized as SARDUS (female Sarda).This makes its first appearance, at the Stone of Nora, it proves the existence of the name, when the Phoenician merchants arrived first.

Nora stele contiene la lingua sarda delle origini, Salvatore Dedola

According to Timothy, one of Plato's dialogues, Sardinia and its people, may have been named after Sarda, a…

Gjendet koka e Ali Pashë Tepelenës, nuk do ta besoni se ku (Foto)

Bild
Trupi në Janinë e koka në Stamboll’.
Ky është vargu i një prej këngëve më të njohura shqiptare që këndohet për nder të Ali Pashë Tepelenës.
Pasi u mposht nga ushtritë osmane, Pashait i Janinës iu dërguar koka në Stamboll për të treguar se ai ishte vr*rë vërtetë.


Që prej asaj kohe, nuk dihej se ku e kishte v*rrin pashai i madh shqiptar.
Ish-ministri i Arsimit, Et’hem Ruka ka bërë publike në Facebook faktin se më në fund v*rri i pashait është gjetur.
Postimi i Et’hem Rukës:
Pas shumë përpjekjesh, im bir Rudenci, sapo gjeti ku prehet koka e Ali Pashë Tepelenës në Stamboll! Pashai prehet pranë të birit Veliut.

The last words of Alexander the Great ( in Albanian)

Bild
Fjalët e fundit të Aleksandrit të Madh
Kur ndodhej në shtratin e vdekjes, Aleksandri i Madh thirri gjeneralët e tij dhe u tha 3 porositë e fundit.
1. Mjekët më të mirë duhet t’i mbanin arkivolin;
2.Pasuria që kishte grumbulluar (para, ar, gurë të çmuar) duhet të shpërndhej përgjatë rrugës për në varreza;
3. Duart e tij duhet të liheshin varur jashtë arkivolit që t’i shihnin të gjithë.
Një nga gjeneralët, i befasuar nga këto kërkesa të pazakonta i kërkoi Aleksandrit që t‘ja shpjegonte.
Aleksandri i Madh i tha:
1. Unë dua mjekët më të mirë për të mbajtur arkivolin tim, që të tregoj se, në fytyrën e vdekjes, madje edhe mjekët më të mirë në botë nuk kanë fuqi për të shëruar.
2. Unë dua rrugën të jetë e mbuluar me thesarin tim, që të gjithë ta shohin se ajo pasuri materiale e fituar në tokë, qëndron në tokë.
3. Dua duart e mia të lëkunden nga era, në mënyrë që njerëzit të kuptojnë se kemi ardhur në këtë botë me duar bosh dhe e kemi lënë këtë botë duarbosh, pasi thesarin më i çmuar nga…

Symbol of the Pelasgian Sun ... a Pelasgian trace in Tomorr ( in Albanian, Italian, English, Portugese, Spanish, French, German, Norvegian and Danish)

Bild
Më dt 21/ 08/ 2016 u nisëm drejt fshatit Bargullas për të parë nga afër disa të dhëna të sjella nga historiani Perikli Ikonomi për ekzistencën e toponomastikës si ‘Bregu i Koronit’ apo ‘Qafa e Dodonit’ , Kroi i Vitalenit edhe më tej Shkembi i Larë (që quhet Shkëmbi i Dodonës)

Nën shoqërin e studjuesit Valter Koxhaj shkuam të filmonim, për llogari të ‘Alpo Rtv’, për te realizuar një dokumentarë me tematike nga ekzistenca e gjurmëve pellazgjike rrëzë malit të Tomorrit.

zeusi_vula_dodone01

Kalaja e Koronit gjendet në anën perëndimore të fshatit Bargullas edhe ruan akoma një emër shumë të vjetër si ai i “Kurorës’’, Atit të Perëndive, sipas Mitologjis. Emri i Koronit ruhej, ashtu si na e tregonte edhe Perikli Ikonomi, bashkëme emrat ‘ Kalaja e Koronit, Bregu i Koronit, Bregu i Kishes se Koronit’. Në Bargullas kishte ende edhe familje që mbanin mbiemrin ‘Koroni’.

Guret poligonalë që njihen si gurë pellazgjike gjendeshin në Kalanë e Koronit ndërsa qeramika e zezë, që shquhet për vjetërsin e …

ABROTA/Habrotê the daughter of Onkest from Beotia

Bild
Even the god seems to have furthered the repute of this woman, for often, when the Megarian women wished to make a change in their raiment, he prevented them by an oracle.”
Në mitologjinë pellasge Abrota (Ancient Greek: Αβρώτη) ose Habrotê, ishte vajza e Onchestit Beotian dhe motra e Megares. Nisos, mbreti i Megarës në kohën e mbretërimit të tij, u martua me të dhe supozohej të ishte nëna e vajzave të tij Scilla, Iphinoe dhe Eurynome.
Pas vdekjes së gruas së tij të dashur, Abrota, Nisos i urdhëroi të gjitha gratë e Megares të mbanin një veshje të ngjashme me atë që Abrota kishte veshur, e cila quhej aphabroma (αφάβρωμα) dhe ishte ende në përdorim në kohën e Plutarkut.
E vetmja pjesë letrare që na tregon për Abrota është shkruar nga biografi, Plutarku (Quaestiones Graecae) në tekstet e mëposhtme:
“Kur Nisus, prej të cilit Nisea mori emrin e tij, ishte mbret, mori një grua nga Beoti, Habrotê, e bija e Onchestit, motra e Megareus, një grua që, siç duket, ishte jashtëzakonisht …

Why do the Albanian academics say nothing about the Pelasgs? ( in Albanian, English and Italian)

Bild
Kërkesat e shqiptarëve për njohjen e historisë, te kaluares së lashtë, të kaluares sonë të mohuar është shumë e madhe. Të gjithë janë të bindur që akademitë janë më të thirrurat për këto çështje.
Sot po ballafqohemi gati me humvjen e kombit dhe historisë së saj dhe nga Akadamikët nuk del gati asgjë, bile ka edhe kritika që historinë dhe gjuhësinë po e shkruajnë “ maniakët”
Une personalisht kam reaguar ndaj ,
1. Myzafer Korkutit në shkrimin e tij : Muzafer Korkuti: “ Gabime trashanike në botimet historike, mjaft diletantizmit”
2. Profesor Emil Lafe” “PELLAZGOMANJAKET KERKOJNE REVOLUCION GJUHËSOR”
3. Artan Putos miti për SkenderbeunMYZAFER KORKUTI shkruante : Muzafer Korkuti: Gabime trashanike në botimet historike, mjaft diletantizmit “Në këto 10-15 vitet e fundit, në vendin tonë janë botu ar mbi 20 libra, me rreth 6000 faqe nga autorë shqiptarë, të cilët kanë si objekt çështjen e origjinës së tejlashtë të banorëve të trojeve tona, e njohur tradicionalisht si çështja pellazgji…

Alexander I of Mollos was the uncle of Alexander the Great (in Albanian, English, German, Italian, French, Spanish, Portugese, Chinese and Punjabi)

Bild
Aleksandëri I i Epirit (370 BC – 331 BC ) i njohur në histori edhe si Aleksandër Mollosi ( Ἀλέξανδρος ὁ Μολοσσός), ishte mbret i Epirit nga dinastia Aeacide. Si i biri i Neoptolemusit dhe vëllau i Olimpisë, pra ishte daja i Aleksandrit të Madh
Së bashku, Alexandëri (c.370-331): mbret i Mollosëve (350-331) dhe nipi i tij Alexandri I Madh.mbret i Maqedonisë , janë të njohur për sulmin dhe luftën e vitit 334 BC në Itali .
Babai i tij Neoptolomeu, po ashtu mbret i Mollosëve, fisitt më të madh ilir të Epirit, mbretëronte dhe jetonte afër Janinës, sot në Greqi
Neoptolomeu vdiç rreth viteve 360, dhe u zëvendësua nga vëllau i tij Arymbassi.
Alksandër I Mollosi që në moshë të re ishte edukuar në oborrin mbretëror të Filipit II të Maqedonisë, të cilin Filipi e bëri mbret të Epirit pasi e rrëxoi axhën e tij Arymbasin.
Eshtë interesante që në ditën e martesës së Aleksabdër Mollosit,Filipi i II u vra nga Pausania i Orestit.
Në vitin 334 BC. ky e filloi karrierën e pushtimeve në Italinë …